Schepenhuis Kasteel

Historie van Het Schepenhuis


Het Schepenhuis is een Rijksmonument met oorsprong vóór 1650. Het is een typisch Limburgse carréboerderij met kenmerkende binnenplaats. Het was gelijktijdig een woonhuis, een tiendschuur, een gerechtsgebouw met een gevangenis in het onderaardse gewelf en diverse stallen voor koeien, paarden en schapen.
Uniek is, dat het complex van het Schepenhuis een dubbele carré is, met 2 binnenplaatsen !  Daarvan zijn er maar een paar in heel Zuid-Limburg. Het is gebouwd in typische vakwerkstijl               ( houtskeletbouw met witte vakken uit leem en stro ). 
De oorsprong van het Schepenhuis is nog veel ouder: waarschijnlijk uit de Middeleeuwen. De gewelven staan namelijk niet recht op het oudste deel van het woonhuis, zodat zeker is, dat er oorspronkelijk een ander huis stond, dat geheel is verdwenen. Het Schepenhuis heeft ook een z.g. bakhuis, waar vroeger brood en vlaaien werden gebakken voor de hele buurt. Ook dit bakhuis is fraai gerestaureerd en staat aan de rand van onze tuin. In de 18de eeuw werd Zuid - en Midden Limburg geteisterd door de mysterieuze Bokkenrijders, die een halve eeuw lang de regio onveilig maakten en boerderijen overvielen. Als typisch kenmerk uit die tijd, heeft het Schepenhuis massieve tralies voor alle ramen aan de buitenkant van het pand. Wel zo'n veilige gedachte.

het Schepenhuis Mheer

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.